Nintendo

Nintendo Albania ShikoCmimin

Nintendo :

Nintendo Co., Ltd.[b] është një kompani shumëkombëshe japoneze e lojërave video me seli në Kioto, Japoni. Ai zhvillon lojëra video dhe konzola për lojëra video.

Nintendo u themelua në 1889 si Nintendo Karuta[c] nga mjeshtri Fusajiro Yamauchi dhe fillimisht prodhoi letra loje hanafuda të punuara me dorë. Pasi u fut në linja të ndryshme biznesi gjatë viteve 1960 dhe fitoi një status ligjor si një kompani publike, Nintendo shpërndau konsolën e saj të parë, Color TV-Game, në 1977. Ajo fitoi njohje ndërkombëtare me lëshimin e Donkey Kong në 1981 dhe Nintendo Entertainment System dhe Super Mario Bros në 1985.

Që atëherë, Nintendo ka prodhuar disa nga konsolat më të suksesshme në industrinë e lojërave video, të tilla si Game Boy, Super Nintendo Entertainment System, Nintendo DS, Wii dhe Switch. Ajo ka krijuar ekskluzivitete të shumta të mëdha, duke përfshirë Mario, Donkey Kong, The Legend of Zelda, Pokémon, Kirby, Metroid, Fire Emblem, Animal Crossing, Splatoon, Star Fox, Xenoblade Chronicles dhe nuskë e Super Smash Bros. Nintendo, Mario, është ndërkombëtarisht njohur.

Nintendo ka filiale të shumta në Japoni dhe jashtë saj, përveç partnerëve të biznesit si The Pokémon Company dhe HAL Laboratory. Nintendo dhe stafi i saj kanë marrë çmime, duke përfshirë Emmy Awards për Teknologjinë dhe Inxhinierinë, Game Awards, Game Developers Choice Awards dhe British Academy Awards Games. Është një nga kompanitë më të pasura dhe më të vlefshme në tregun japonez.

Nuk ka asnjë produkt në këtë seksion