Lenovo

Lenovo Albania ShikoCmimin

Lenovo Group Limited :


Lenovo Group Limited, e shkurtuar shpesh në Lenovo (/ləˈnoʊvoʊ/ lə-NOH-voh, kinezisht: 联想), është një kompani teknologjike shumëkombëshe kineze-amerikane[7] e specializuar në projektimin, prodhimin dhe marketingun e pajisjeve elektronike të konsumit, kompjuterëve personalë, softuerëve, zgjidhje biznesi dhe shërbime të ngjashme. Produktet e prodhuara nga kompania përfshijnë kompjuterë desktop, laptopë, kompjuterë tabletë, telefona inteligjentë, stacione pune, serverë, superkompjuterë, pajisje elektronike të ruajtjes, softuer të menaxhimit të TI-së dhe televizorë inteligjentë. Markat e saj më të njohura përfshijnë linjën e biznesit të kompjuterëve laptopë ThinkPad të IBM, linjat konsumatore të kompjuterëve laptopë IdeaPad, Yoga dhe Legion, dhe linjat e kompjuterëve desktop IdeaCentre dhe ThinkCentre. Që nga janari 2021, Lenovo është shitësi më i madh në botë i kompjuterëve personal sipas shitjeve të njësive.[8]

Lenovo u themelua në Pekin më 1 nëntor 1984 si Legjenda nga një ekip inxhinierësh nga Akademia Kineze e Shkencave. Fillimisht e specializuar në televizorë, kompania migroi drejt prodhimit dhe marketingut të kompjuterëve. Lenovo u rrit për t'u bërë lider i tregut në Kinë dhe mblodhi afro 30 milionë dollarë në një ofertë publike fillestare në Bursën e Hong Kongut. Që nga vitet 1990, Lenovo është diversifikuar gjithnjë e më shumë nga tregu i kompjuterëve personalë dhe ka bërë një sërë blerjesh të korporatave, me më të dukshmet që janë blerja dhe integrimi i pjesës më të madhe të biznesit të kompjuterëve personalë të IBM dhe biznesit të serverëve të bazuar në x86, si dhe krijimi i smartfonit të vet. [9]

Lenovo ka operime në mbi 60 vende dhe i shet produktet e saj në rreth 180 vende. 10] Ajo ka qendra kërkimore në Pekin, Chengdu, Yamato (Prefektura Kanagawa, Japoni), Shanghai, Shenzhen dhe Morrisville (Karolina e Veriut, SHBA),[4] dhe gjithashtu ka Lenovo NEC Holdings, një ndërmarrje e përbashkët me NEC që prodhon kompjuterë personalë për tregun japonez. Sistemet Think-line të IBM janë zhvilluar ekskluzivisht në Yamato dhe në Morrisville.

Nuk ka asnjë produkt në këtë seksion