Intel

Intel Albania ShikoCmimin

Intel Corporation :

Intel Corporation është një korporatë amerikane shumëkombëshe prodhuese e çipave gjysmëpërçues me seli në Santa Clara, Kaliforni. Intel është prodhuesi më i madh dhe më i vlerësuar në botë i çipave gjysmëpërçues, bazuar në të ardhurat. Është shpikësi i serisë x86 të mikroprocesorëve, procesorë që gjenden në shumicën e kompjuterëve personalë. Intel Corporation, e themeluar më 18 korrik 1968, është një portmanto i Integruar Electronics (fakti që "intel" është termi për informacionin e inteligjencës ishte gjithashtu mjaft i përshtatshëm). Intel gjithashtu prodhon çipa të pllakave amë, kontrollues të ndërfaqes së rrjetit dhe qarqe të integruara, memorie flash, çipa grafikë, procesorë të integruar dhe pajisje të tjera që lidhen me komunikimet dhe informatikën. I themeluar nga pionierët e gjysmëpërçuesve Robert Noyce dhe Gordon Moore dhe i lidhur gjerësisht me udhëheqjen ekzekutive dhe vizionin e Andrew Grove, Intel kombinon aftësinë e avancuar të projektimit të çipave me një aftësi prodhuese të avancuar. Megjithëse Intel fillimisht ishte i njohur kryesisht për inxhinierët dhe teknologët, fushata e tij reklamuese "Intel Inside" e viteve 1990 e bëri atë dhe procesorin e tij Pentium emra të njohur.

Intel ishte një zhvillues i hershëm i çipave të memories SRAM dhe DRAM, dhe kjo përfaqësonte pjesën më të madhe të biznesit të saj deri në vitin 1981. Megjithëse Intel krijoi çipin e parë komercial të mikroprocesorit në botë në 1971, vetëm pas suksesit të kompjuterit personal (PC) ky u bë biznesi i saj kryesor. Gjatë viteve 1990, Intel investoi shumë në dizajne të reja të mikroprocesorëve duke nxitur rritjen e shpejtë të industrisë kompjuterike. Gjatë kësaj periudhe Intel u bë furnizuesi dominues i mikroprocesorëve për PC, dhe ishte i njohur për taktika agresive dhe ndonjëherë të paligjshme në mbrojtje të pozicionit të saj në treg, veçanërisht kundër Mikro Pajisjeve të Avancuara (AMD), si dhe një luftë me Microsoft për kontroll mbi drejtimin. të industrisë së PC-ve. Renditja e vitit 2011 e 100 markave më të vlefshme në botë të publikuar nga Millward Brown Optimor tregoi vlerën e markës së kompanisë në numrin 58 dhe në 2012 në numrin 49.

Intel ka filluar gjithashtu kërkime në transmetimin dhe prodhimin elektrik. Intel ka prezantuar së fundmi një tranzistor 3-D që përmirëson performancën dhe efikasitetin e energjisë. Intel ka filluar prodhimin masiv të këtij transistori 3-D, të quajtur tranzistori Tri-Gate, me procesin e tyre 22 nm, i cili aktualisht përdoret në procesorët e tyre bërthamorë të gjeneratës së tretë të lëshuar fillimisht më 29 Prill 2012. Në 2011, SpectraWatt Inc. një spinoff i qelizave diellore të Intel, i paraqitur për falimentim sipas Kapitullit 11.

Qendra e Teknologjisë me Burim të Hapur në Intel pret PowerTOP dhe LatencyTOP dhe mbështet projekte të tjera me burim të hapur si Wayland, Intel Array Building Blocks, Intel Threading Building Blocks dhe Xen.

Nuk ka asnjë produkt në këtë seksion